EPDM GALLERY ---------->>> ENVIRONMENT & ARCHITECTURE & DESIGN & FIRESTONE & DRYVIT
architektura
 

MAREK SKOTÁK


ŠKOLNÍ PROJEKT 2009 ATELIER ARCHITEKTURA IV

Akce: Novostavba rodinného domu
Místo: Lipence u Prahy
Semestrální projekt předmětu STAVITELSTVÍ pod vedením Ing. Josefa Šandy zpracován ve IV. semestru studia.

Obecná charakteristika
Investor je majitelem neudržované rozlehlé parcely se třemi zanedbanými menšími objekty určenými k demolici. Nový objekt bude trvale užívat čtyřčlenná rodina. Objekt je navržen cíleně jako součást okolní zahrady, které klient přikládá zvláštní pozornost.

Poloha a stav staveniště
Parcela 236 o výměře 3100 m2 se nachází v katastrálním území Praha - lokalita 683973 Lipence, v nadmořské výšce 241m.n.m. Na parcele jsou tři menší zděné objekty určené k demolici, jeden přímo v místě novostavby, staré ovocné stromy, zavlažovací systém (zakopané ocelové trubky) Přístup na staveniště je možný z obecní komunikace jak na JV tak na SZ straně pozemku.

Architektonické a dispoziční řešení
Architektonické řešení
Dům je situován v SZ části pozemku, podélně orientován J směrem s výhledem na kopec Cukrák. Ke vstupu na pozemek, při SZ hranici, přiléhá kryté stáni pro 2 osobní auta, na které navazuje zpevněná příjezdová cesta k objektu jdoucí podélně se SV hranicí pozemku. Dům je koncipován jako jednopodlažní podélný, zřetelně členěný na dvě obytná křídla se sedlovou střechou, vzájemně propojená kvádrem hlavní chodby. Objekt svou polohou a natočením odděluje větší část zahrady od vlivu SV obecní komunikace. Orientace ke světovým stranám odpovídá členění vnitřních prostor, V křídlo -ložnice a dětské pokoje, Z křídlo společné prostory, host. S fasáda bez otvorů. J fasáda okna obývacího pokoje a ložnice rodičů.
Dispoziční řešení
Na vstupní halu s hl. vstupem na V kolmo navazuje J orientovaná chodba končící oknem do zahrady. Ze vstupní haly jsou přímo přístupné technická místnost, společná koupelna, pokoj hosta. Osa chodby dělí objekt na V část soukromou a Z část společnou. Přímo na chodbu navazují pokoje dětí (vzájemně oddělené průchozí šatnou a z ní přístupnou koupelnou), šatna rodičů průchozí do ložnice rodičů (koupelna rodičů navazuje pouze na ložnici) a obývací pokoj s kuchyní. Z obývacího pokoje je umožněn přístup na terasu.

Tato školní práce je majetkem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze a je zveřejněna s laskavým svolením vedení této školy a autora.

Back To Top
 
situace
   
THANKS FOR VISITING
Jaroslav Jarkovský, Copyright (2013-2019)